Antara program yang dijalankan oleh Yayasan Bank Rakyat

Melalui inisiatif pembangunan komuniti, Yayasan Bank Rakyat telah mewujudkan rangkaian sukarelawan di kalangan pelajar tajaan, kakitangan dan orang ramai yang diberi nama Community HEROES. Objektif utama Community HEROES adalah untuk memberi motivasi kepada generasi muda mengenai impak yang dapat mereka berikan melalui program khidmat masyarakat.

Community HEROES mendorong penglibatan pelajar dalam komuniti melalui "Community Engagement" serta semangat kesukarelaan yang sangat signifikan dalam konteks memupuk semangat berjimat cermat dalam diri pelajar.

Sukarelawan boleh memilih dari 6 pecahan sukarelawan termasuk Pemuliharaan Alam Sekitar, Kepemimpinan Kemanusiaan, Penganjuran Acara, Komunikasi Korporat, Fotografi, dan Program NURI LAB.

Seminar Didik Rakyat adalah program kolaborasi antara Yayasan Bank Rakyat dan NSTP yang dimulakan sejak tahun 2003. Seminar percuma ini telah memberi manfaat kepada lebih daripada 200,000 pelajar di seluruh negara, terutama di kawasan luar bandar termasuk di Sabah dan Sarawak. Seminar yang dijalankan selama sehari ini bertujuan untuk membantu para pelajar untuk melakukan persiapan awal untuk peperiksaan utama di Malaysia iaitu Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Didik Rakyat bertujuan untuk membantu pelajar membuat persiapan terutamanya yang melibatkan teknik dan kaedah untuk menjawab soalan peperiksaan yang mencabar. Didik Rakyat terbuka kepada semua pelajar Darjah 6, Tingkatan 3 dan Tingkatan 5 dan hanya akan melibatkan 200 murid bagi setiap seminar.

ICON - Live Up the Dreams telah dilaksanakan untuk membantu pelajar sekolah menengah dan belia bagi meningkatkan keyakinan diri dan kemahiran yang mereka perlukan untuk berjaya di sekolah dan dalam kehidupan serta untuk memupuk minat dalam pengembangan kerjaya dengan memberikan galakan, sokongan dan bimbingan kepada pelajar. Ikon semasa termasuk pendakwah terkenal Ustaz Don Daniyal Don Biyajid, Imam Muda Asyraf Mohd Ridzuan, Dato 'Ustaz Badli Shah Alauddin dan personaliti rancangan TV realiti PU Izzat Fathi Hashim yang telah bersetuju untuk membantu para pelajar agar mereka terus bermotivasi dan terlibat dalam proses pembelajaran untuk mencapai kejayaan akademik.

Selain itu, mereka akan memberi inspirasi kepada para pelajar untuk mencari bidang minat dan memberi peluang kepada mereka untuk memperluas dan menambah pengetahuan mereka dalam semua aspek.

Yayasan Bank Rakyat melancarkan program Tuisyen Rakyat pada tahun 2015 dengan melihat kepada keperluan pengediaan pembelajaran yang tidak mampu disediakan oleh rata-rata keluarga yang kurang berkemampuan.

Program selama 4-6 bulan ini adalah untuk memenuhi keperluan pelajar bagi persediaan menduduki peperiksaan akhir UPSR. Program ini telah menolong pelajar yang memerlukan bantuan dalam menyelesaikan latihan dan kerja sekolah yang diberikan serta semakan selepas latihan disiapkan.

Kelas tuisyen diadakan setiap hari Sabtu (tidak termasuk Cuti Umum dan Cuti Sekolah akhir tahun). Pelajar yang mendaftar untuk program Tuisyen Percuma boleh mendapatkan bantuan daripada guru dan penceramah yang berpengalaman.

NURI Lab adalah bas yang dibina khas yang dilengkapi dengan peralatan dan ruang yang berkongsepkan makmal yang mampu memuatkan sehingga 30 orang murid pada satu masa. Bas ini akan bergerak ke sekolah-sekolah di seluruh Semenanjung Malaysia untuk menyediakan kurikulum sains yang inovatif kepada pelajar berumur 12 tahun ke bawah. Bas ini juga bertemakan inklusif - misalnya, dilengkapi dengan alat teknologi bantuan dan mengembangkan modul yang relevan untuk menjangkau komuniti keperluan khas.

Program NURI LAB bertumpukan kepada memberi sekolah akses kepada kemudahan makmal canggih dan membolehkan pelajar mendapat inspirasi mengenai sains dan mendorong rasa ingin tahu mereka mengenai dunia sains.

Tujuannya adalah untuk menambah pengetahuan pelajar dengan teknologi canggih dan aplikasi yang digunakan untuk pembelajaran. Dengan sokongan daripada rakan industri, NURI LAB memiliki teknologi canggih seperti robotik, alat analisis data dan sensor, table, iPad dan TV. Misi NURI LAB adalah untuk memaksimumkan kefasihan pelajar dalam penggunaan teknologi, untuk meningkatkan pengetahuan kurikulum di kelas, dan untuk mempersiapkan para pelajar bagi pembelajaran sepanjang hayat menggunakan teknologi.

Search

Get in Touch

ADDRESS:
Yayasan Bank Rakyat,
8th Floor, Tower 1,
Menara Kembar Bank Rakyat,
No.33, Jalan Rakyat,
50470, Kuala Lumpur, Malaysia
FAX:
+603 2260 1050
OPERATION HOUR:
Monday - Thursday
8:00am-1:00pm
2:00pm-5:00pm
Friday
8:00am-12:30pm
2:30pm-5:30pm